Τηλ: +86 152 0161 9036

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: [προστασία μέσω email]

EN
Όλες οι κατηγορίες

Νεα

Αρχική σελίδα>Νεα

Σύντομη Εισαγωγή στο Gearing Strengthening Shot Peening

Ώρα: 2021-06-04 Επισκέψεις: 25

   Το ξεφλούδισμα με ενισχυτικό γραναζιού χρησιμοποιεί κυρίως τη διαδικασία συνεχούς χτυπήματος στην επιφάνεια του δοντιού με σφαιρίδια υψηλής ταχύτητας, όπως αμέτρητα μικρά σφυριά που σφυροκοπούν την επιφάνεια του δοντιού, προκαλώντας εξαιρετικά ισχυρή πλαστική παραμόρφωση της επιφάνειας του δοντιού και σκλήρυνση ψυχρής εργασίας ορισμένου πάχους της επιφάνειας του δοντιού. Το σκληρυμένο στρώμα είναι το ενισχυτικό στρώμα της επιφάνειας του δοντιού, το οποίο ενισχύει την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού και δημιουργεί υπολειπόμενη πίεση στην επιφάνεια της ρίζας του δοντιού, επιτυγχάνοντας μια τεχνολογία ενίσχυσης της επιφανειακής επεξεργασίας με κρύο που βελτιώνει την αντοχή στην κόπωση του εργαλείου και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

1. Σκοπός και βασικά μέρη
   Μέσω της ενίσχυσης του γραναζιού, η κατάσταση καταπόνησης της επιφάνειας της ρίζας του δοντιού βελτιώνεται για να επιτευχθεί ο στόχος της κούρασης και της μεγάλης διάρκειας ζωής του εργαλείου. Λόγω της ροπής μετάδοσης, η ρίζα του δοντιού υπόκειται σε μεγάλη εναλλασσόμενη τάση κάμψης, ειδικά η ρίζα του δοντιού πρέπει να έχει επαρκή αντοχή. Επομένως, το επίκεντρο της αποκόλλησης βολής με ενίσχυση εργαλείων είναι η ενίσχυση της επιφάνειας της ρίζας του δοντιού.

2. Επίδραση του peening βολής για ενίσχυση εργαλείων
    (1) Η ενισχυμένη σφυρηλάτηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αντοχή κόπωσης των γραναζιών

   Μετά την ενίσχυση του γραναζιού με το ξεφλούδισμα, λόγω του μετασχηματισμού του διατηρημένου ωστενίτη σε μαρτενσίτη και του συνδυασμένου αποτελέσματος της υψηλής υπολειπόμενης πίεσης, της επιφανειακής σκλήρυνσης και της μικροδομής και η σκληρότητα της επιφάνειας του δοντιού βελτιώνεται σημαντικά.

   Μετά τη θερμική επεξεργασία του γραναζιού, η επιφάνεια του δοντιού επηρεάζεται συνεχώς από την εκτόξευση βλημάτων υψηλής ταχύτητας, η οποία μπορεί να μετατρέψει τον διατηρημένο ωστενίτη σε μαρτενσίτη. Οι βελόνες μαρτενσίτη είναι προφανώς μικρότερες και πιο πυκνές από το μη ξεφλουδισμένο εργαλείο, το οποίο μπορεί να βελτιώσει το μαρτενσίτη. Ο ρόλος της δομής του σώματος συμβάλλει στην αύξηση της υπολειπόμενης πίεσης.

  Μετά την ενίσχυση του γραναζιού και την εκτόξευση, η μέγιστη τιμή υπολειπόμενης πίεσης είναι περίπου 0.05 ~ 0.10 (mm) κάτω από την επιφάνεια του δοντιού και η υπολειπόμενη πίεση μπορεί να φτάσει τα -800 ~ -1200MPa. Όταν υπάρχουν μικρο ρωγμές στη ρίζα του δοντιού, η υπολειπόμενη πίεση μπορεί να εμποδίσει τη διάδοση της ρωγμής. Όταν το βάθος του υπολειπόμενου στρώματος θλιπτικής τάσης είναι περίπου 5 φορές το βάθος της ρωγμής, η επίδραση της ρωγμής μπορεί να εξαλειφθεί. Η υπολειμματική τάση συμπίεσης έχει μεγάλη επίδραση στην αντοχή κόπωσης κάμψης του γραναζιού και η υπολειπόμενη θλιπτική τάση της επιφάνειας του δοντιού μπορεί να μειώσει την μέγιστη τιμή της εφελκυστικής τάσης κάμψης.

   (2) Το ξεφλούδισμα πυροβολισμού μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των γραναζιών

   Σύμφωνα με τα σχετικά δεδομένα, η ενίσχυση του ξεφλουδίσματος των γραναζιών που υποβάλλονται σε κυκλική κάμψη και εναλλασσόμενα φορτία μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά το όριο κόπωσης. Η ενίσχυση του ξεφλουδίσματος μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά τη δύναμη κόπωσης των τμημάτων συγκέντρωσης στρες. Μπορεί να εξαλείψει τη διαδικασία κατεργασίας (όπως λείανση επιφάνειας οδοντωτού τροχού και επεξεργασία διαμόρφωσης εργαλείων άξονα). Ταυτόχρονα, μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση τάσης που προκαλείται από συνεχή σημάδια κοπής ή αυλακώσεις, οπές και φιλέτα μετάβασης και άλλους δομικούς παράγοντες. Μετά την ενίσχυση του ξεφλουδίσματος της βολής, η διασπορά της διάρκειας ζωής του γραναζιού μπορεί να μειωθεί σημαντικά και η διάρκεια ζωής του γραναζιού μπορεί να παραταθεί αρκετές φορές, δεκάδες φορές ή ακόμα και εκατοντάδες φορές.

3. Προφυλάξεις στην ενίσχυση του γραναζιού
   (1) Ο μη καταστρεπτικός έλεγχος (δοκιμή μαγνητικών σωματιδίων και δοκιμή χρώματος) του γραναζιού πρέπει να διεξάγεται πριν από το ξεφλούδισμα της ενίσχυσης του γραναζιού, διότι η ροή πλαστικού επιφανείας κατά την ενίσχυση του ξεφλουδίσματος θα καλύψει τις λεπτές ρωγμές.

   (2) Υψηλότερη θερμοκρασία (πάνω από 232 ° C) θα απελευθερώσει την υπολειπόμενη πίεση και θα αποδυναμώσει το φαινόμενο ξεφλουδίσματος. Σύμφωνα με σχετικά δεδομένα, ο καθηγητής He Jiawen του Πανεπιστημίου Xi'an Jiaotong πραγματοποίησε μια ειδική μελέτη για αυτό το συμπιεστικό στρες. Η πίεση εξασθενεί σταδιακά με την άνοδο της θερμοκρασίας, γενικά γύρω στους 400 ℃. Επομένως, όλες οι διαδικασίες θερμικής επεξεργασίας πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την ενίσχυση του ξεφλουδίσματος.

   (3) Σε γενικές γραμμές, όλη η μηχανική επεξεργασία θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί πριν από την ενίσχυση του ξεφλουδίσματος. Πριν από το ξεφλούδισμα της ενίσχυσης με γρανάζι, πρέπει να ελεγχθούν όλα τα αντικείμενα επεξεργασίας για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις απαιτήσεις των σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων, των ανοχών μορφής και θέσης, της τραχύτητας της επιφάνειας και άλλων απαιτήσεων (συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών απαιτήσεων φιλέτου και γυαλίσματος κ.λπ.).

   (4) Πριν από την ενίσχυση του γραναζιού, η σκόνη, το λάδι, η διάβρωση κ.λπ. στην επιφάνεια του εξαρτήματος πρέπει να αφαιρεθούν. εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, το προστατευτικό στρώμα του εξαρτήματος πρέπει επίσης να αφαιρεθεί.

   (5) Προς το παρόν, η υπολειπόμενη πίεση επιφανείας των εργαλείων βαρέως τύπου με σκληρές επιφάνειες δοντιών απαιτείται στις ξένες χώρες να είναι -800 ~ -1200MPa, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο με υδατάνθρακα και σβέση. Αυτή η απαίτηση μπορεί να ικανοποιηθεί με δευτερεύον ξεφλούδισμα. Η τιμή της υπολειπόμενης θλιπτικής τάσης που σχηματίζεται από την ενίσχυση του ξεφλουδίσματος της βολής μετριέται με διαθλασίμετρο ακτίνων Χ.

图片 4 副本
4 副本